miercuri, 22 decembrie 2010

Cum sa faci sa nu-ti pese...(prima lectie pentru non-asertivi)




Pai ar zice unii ca-i simplu; faci cursuri de NPL de 700 de euro modulul, respiri adanc, numeri rar, te imaginezi mic si indepartat, strangi din obraji si expiri fortat si tot sheet-ul asta care nu te ajuta la absolut nimic! Si asta pentru ca unii, din ce in ce mai putini, au fost invatati sa fie politicosi, sa intoarca si celalalt obraz daca primesc una direct in figura! Ce naiba sa faci cand esti vulnerabil si nu doar odata, in fata celor care au poate mai putina carte si experienta decat tine dar stiu sa profite, intr-o lume in care obsesiv se cultiva tupeul si obraznicia!
Hmm...pentru mine este foarte important si scriu ca sa-mi limpezesc ideile...
Lectia se refera doar la cei care au probleme cu asertivitatea. Nu scapi nici aici de gandire, dar trebuie sa ai in cap ca tu esti cel mai bun si ca ai dreptate.
In primul rand trebuie sa stii ca nu ai voie sa te lansezi in discutii complicate cu potentialul adversar, de obicei o persoana care din diverse motive are un ascendent asupra ta si stie pe ce coarde sa apese...Nu! Cuvinte scurte de genul, NU CONTEAZA, STIU, INTELEG, AM DE LUCRU, NU MA INTERESEAZA, NU AM TIMP, ASA-I, N-ARE IMPORTANTA, ESTE NORMAL, asociate cu aratarea fara echivoc a spatelui, la intrebari prin care se incearca trezirea periculosului sentiment de vinovatie. Important este sa iesi din cercul comun al amintirilor si emotiilor si sa te distantezi, construindu-ti propriul tau cerc. Se arunca pisica peste gard in curtea celuilalt care incepe el sa se enerveze si sa-si puna intrebari! Ce naiba a patit asta? Ce ma fac cu ea?

2 comentarii:

Lia spunea...

Semida,
Bine ai venit in blogosfera.
Sau revenit ? :)
Imi aduci aminte de cineva drag,care a trecut
ca o boare si sper sa revina.
Multumesc pentru vizita.

semida.seminu spunea...

Draga Lia, multumesc si eu de vizita! Ma simt onorata! Blogul tau este o incantare, un model de echilibru, caldura si bunatate oferita celorlalti! Sper sa ne imprietenim si sa ne cunoastem! Numai ganduri bune!